Lista dina sysslor

Det lättaste sättet att planera inför en flytt till ett annat land är att göra en lista. Det första man ska göra som nyanländ är att ansöka om uppehållstillstånd. Under tiden du väntar kan du få tillgång till olika visum som tillåter dig att befinna dig och arbeta i landet.

Har man inte ett jobb väntandes när man kommer in vid Sveriges gräns, är det viktigt att försöka komma igång så snart som möjligt. Sverige erbjuder många olika typer av utbildningar, där du dessutom får pengar för att studera, istället för att behöva lägga ut pengarna själv.

Förhoppningsvis kommer denna blogg att hjälpa dig med alla de skillnader du kan stöta på i det svenska samhället, men hjälper dig även att veta vart du ska vända dig för att kunna på i landet och vilka förändringar man kan behöva vänja sig vid.

Sverige är ett land med många fördelar, inte minst när det kommer till utbildning och sjukvård. Sjukvården är till för alla och för att få samma sjukvård som en svensk medborgare, krävs det att du har uppehållstillstånd. Däremot får barn alltid fri tillgång till all typ av sjukvård och väntar du ännu på ditt uppehållstillstånd, är det enbart akuta fall som behandlas.